Nagyon sokan már azt sem hiszik el, hogy hitel BAR listásként megoldható. Habár a hitelfelvételi lehetőségek valóban eléggé korlátozottak, mind aktív, mind passzív státuszban kaphatunk hitelt. Az viszont megdöbbentően hangzik, hogy negatív hitelmúltunk ellenére akár 10 millió Ft összegű szabad felhasználású személyi kölcsönt is felvehetünk. Ez rendkívüli lehetőséget jelent azok számára, akik egyébként sokkal nehezebben juthatnak hitelhez. Sajnos azonban nem mindenki élhet a lehetőséggel.

Cikkajánló:

Hitelfelvétel aktív BAR esetén

Hitelfelvétel passzív BAR esetén

Melyik hitelről van szó?

A maximum 10 millió Ft összegű szabad felhasználású hitelhez a Babaváró támogatás keretében juthatunk hozzá. A Magyar Közlöny 2019. június 26-i száma alapján a Babaváró támogatás azok számára is folyósítható, akiket passzív státuszban tartanak nyilván a BAR  listán. Ez azt jelenti, hogy csak azok élhetnek a Babaváró hitel lehetőségével, akiknek korábbi tartozása már rendezésre, lezárásra került,de így a hitel BAR listásként megoldható Ha aktív státuszban tartanak nyilván, vagyis ha jelenleg is késedelmes tartozásod van a bankod felé, akkor viszont biztosan elutasítják a Babaváró hitel felvételére vonatkozó kérelmedet.

 

Mit kell tudni a Babaváró hitelről?

A Babaváró hitel egy államilag támogatott, maximum 10 millió Ft összegű, maximum 20 év futamidejű ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön konstrukció, melyet a gyermeket tervező házaspárok igényelhetnek. A hitel szabad felhasználású, vagyis a hitel összegét előre meghatározott cél nélkül, szabadon elkölthetjük. A hitel rendkívüli előnye, hogy a feltételek teljesítése esetén kamatmentes. Ehhez 5 éven belül 1 gyermeknek kell születnie. További előnye, hogy amennyiben a hitel futamideje alatt egy második gyermek is születik, akkor az aktuálisan fennálló tőketartozás 30%-a elengedésre kerül. Egy harmadik gyermek esetén pedig a teljes aktuális tartozást elengedi a bank.

BAR listásként nem csak a Babaváró támogatásra lehetsz jogosult! Tudj meg többet: 

Cikkajánló:  BAR listásként 3 millió Ft vissza nem térítendő állami támogatás.

Gyermekek születésekor ráadásul 3 év türelmi időt is kérhetsz, ami azt jelenti, hogy 3 éven keresztül nem kell törlesztőrészletet fizetned. Egy kamatmentes hitelnél ez azt jelenti, hogy a türelmi időszak ellenére nem fog megnőni a teljes visszafizetendő összeg. Nagy segítséget jelenthet a család számára, hogy egy gyermek születésekor 3 éven keresztül nem kell több tízezer Ft-ot hiteltörlesztésre fordítani, ami jelentősen megkönnyíti a gyermeknevelésből származó költségek finanszírozását.

Kik vehetik fel a Babaváró hitel?

 

A hatályos jogszabály alapján a Babaváró hitel feltételei:

  • házaspárok
  • a hitel igénylésekor a feleség legalább 18 éves, maximum 41 éves lehet
  • magyar állampolgárság
  • pár mindkét tagjának bejelentett magyarországi lakcím
  • NAV köztartozásmentesség
  • büntetlen előélet
  • egyik igénylő sem szerepel az aktív BAR (KHR listán)
  • legalább az egyik igénylő 3 éves folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkezzen
  • amennyiben a pár egyik tagjának már van gyermeke, akkor a másik félnek első házasnak kell lennie

A feltételek alapján látható, hogy egy jól meghatározott társadalmi csoportot céloz meg a hitel, mely alapvetően a gyermeket tervező házaspárok számára jelent rendkívüli lehetőséget. A passzív BAR listások számára pedig jelentős könnyebbség, hogy ők is élhetnek a kamatmentes konstrukcióval.

Fontos megjegyezni, hogy jogszabályilag a passzív BAR listán nyilvántartott ügyfelek is jogosultak a Babaváró hitel felvételére, ugyanakkor a bank saját gyakorlata határozza meg, hogy hitelez-e olyan ügyfélt, aki BAR listán szerepel. A tapasztalatok szerint 2 olyan bank van, amely negatív hitelmúlt mellett is folyósítja a Babaváró támogatást. Sőt, sok-sok olyan igénylőről tudunk, akik BAR lista mellett vették fel a hitelt.

Érdemes lehet tehát kitartóan érdeklődni az egyes bankoknál, ugyanis mindenki számára rendkívüli előnyt jelent a kamatmentes konstrukció, a BAR listások számára pedig még nagyobb a jelentősége egy ilyen jellegű hitelnek. A hitel 2022. december 31-ig igényelhető.

A Lakásfelújítási támogatás szintén 2022. december 31-ig igényelhető.

Cikkajánló:  Hasznos tippek és tanácsok BAR listásoknak a Lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez

 

 

Hitelfelvételben gondolkodsz? Itt találsz megoldásokat!

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

Megérkezett minden idők legolcsóbb lakáshitele! Ne maradj le Te sem!

Kíváncsi vagy, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz? Itt a válasz!

Nyugdíjasként személyi kölcsön

10.000.000 Ft személyi hitel BAR listásként

Hitelfelvétel táppénz mellett

Így találhatod meg a legkedvezőbb lakásbiztosítást!

Mi az a BAR lista?