Nagyon sokan vannak olyanok, akiket hitelük nemfizetése miatt aktív státuszban tartanak nyilván a BAR listán. Annak ellenére, hogy ez egy nagyon nehéz helyzet, mégis van lehetőség ezt a státuszt rendezni, és akár hitelt felvenni. Cikkünk épp nekik íródott, összefoglaltuk ebben a bejegyzésben pár gondolatot, amik hasznos tanácsok aktív BAR listásoknak. Lássuk mik ezek!

Hitelfelvétel aktív BAR státusz mellett? Itt találod a megoldást:

 

 

Hitel aktív BAR (KHR) mellett.

1. Tájékozódj a hitelfelvételi lehetőségekről!

Az aktív KHR státuszban nyilvántartott ügyfelek hitelezhetősége meglehetősen korlátozott. Magyarországon egyetlen bank sem kínál hitelt azok számára, akik jelenleg is hitelfizetési nehézségekkel néznek szembe. A hitelfelvétel ennek ellenére nem lehetetlen, ugyanis bizonyos pénzügyi szolgáltatók aktív BAR listán nyilvántartott személyeket is hiteleznek. Ezeket a lehetőségeket kellő megfontoltsággal, de érdemes fontolóra vennünk. Részletesebben itt olvashatsz a lehetőségekről!

Gondoltad volna, hogy BAR listásként akár lakáshitelt is vehetsz fel? Tudj meg többet:

Lakáshitel BAR listásként? Mutatjuk a lehetőségeket!

Megéri BAR listásként lakáshitelt igényelni?

2. Csak akkor vegyél fel újabb hitelt, ha vállalni tudod a szerződés szerinti törlesztést!

A hitelfelvétel akkor is egy valós finanszírozási megoldás lehet, ha éppen aktív BAR listán szerepelsz. Abban az esetben viszont, ha ismételten fizetési problémáid adódnak, és nem teszel eleget a törlesztési kötelezettségednek, akkor szinte azonnal visszakerülsz az aktív BAR listára. Ha úgy érzed, hogy nem rendelkezel kellően stabil jövedelemmel és/vagy egyéb megtakarítással, ami a felveendő hitel törlesztését maradéktalanul lehetővé teszi, akkor nagyon megfontoltan járj el a hitelfelvételi döntést illetően, és csak a legszükségesebb esetben folyamodj hitelhez. Ellenkező esetben még sokáig a BAR lista rabja lehetsz.

3. Ne hagyd, hogy nehéz helyzeted miatt kihasználjanak!

Ugyan vannak olyan pénzügyi szolgáltatók, akik aktív KHR mellett is hiteleznek, minden esetben nagyon körültekintőnek kell lennünk. Sokan kétségbeesésükben szinte bármit hajlandóak megtenni, hogy finanszírozáshoz jussanak, és ezt pontosan tudják azok is, akik BAR listásokat hiteleznek. Éppen emiatt előfordulhat az is, hogy ugyan a negatív BAR lista ellenére hitelhez jutunk, de sokkal kedvezőtlenebb feltételek mellett kapjuk azt meg, mint amilyen a jelenlegi hitelünk. Ebben az esetben viszont csak azt érjük el, hogy a meglévő hitelünket kiváltottuk egy sokkal drágább konstrukcióra. Ilyen esetben mindenképp körültekintően kell eljárnunk, nehogy egy kedvezőtlen hitelbe lépjünk bele.

4. Amennyiben lehetőséged van, maradéktalanul fizesd vissza a jelenlegi tartozásod!

Nagyon nem mindegy az sem, hogy mi történik azzal a hitellel, melynek törlesztésével problémáid adódtak. Abban az esetben ugyanis, ha egyáltalán nem tudod visszafizetni a bank felé fennálló tartozásod, és a hitel teljes egészében elengedésre kerül, akkor még 10 évig fognak nyilvántartani a passzív KHR listán. Ekkor ugyan már szélesebbek a hitelfelvételi lehetőségek, de továbbra is jelentősen korlátozott a mozgástered. Amennyiben részben sikerül visszafizetned a hátralékodat, de a tartozás egy részre elengedésre kerül, akkor még további 5 évig fogsz szerepelni a BAR listán passzív státuszban. Abban az esetben, ha maradéktalanul rendezed a bank felé fennálló adósságodat, akkor mindössze 1 éven keresztül tartanak nyilván passzív BAR státuszban, ezt követően pedig újra teljes mértékben kitárulnak a hitelezési lehetőségeid. Tehát, ha most ügyesen kezeled a pénzügyeid, akkor a jövőbeli anyagi helyzeted is sokkal stabilabb lábakon fog állni a széleskörű hitelfelvételi lehetőségeknek köszönhetően.

Arról, hogy hogyan tudsz minél gyorsabban lekerülni a BAR listáról itt olvashatsz.

Cikkünk ide kattintva folytatódik!