Legtöbben azért kerülnek fel a negatív BAR listára, mert nehéz anyagi helyzetbe kerültek, és emiatt nem tudják fizetni a meglévő hitelük törlesztőrészletét. Bizonyos esetekben azonban ez teljes mértékben elkerülhető lehet. Attól, hogy éppen fizetési nehézségekkel küszködünk, nem biztos, hogy rövid időn belül a rossz adóslistán találjuk magunkat. Cikkünkben több eszközt és trükköt mutatunk arra vonatkozóan, hogy hogyan kerülheted el a BAR lista fogságát, ha anyagi helyzeted nehezebbre fordult.

Megtörtént már a baj, és felkerültél a BAR listára? Fogadd meg tanácsainkat:

Hasznos tippek és tanácsok aktív BAR (KHR) listásoknak

Hasznos tippek és tanácsok passzív BAR (KHR) listásoknak

1. Hitelfedezeti biztosítás

 

A hitelfedezeti biztosítás azt a célt szolgálja, hogy amennyiben egy váratlan esemény történik velünk, akkor a biztosító meghatározott időtartamig átvállaja a havi törlesztőrészletek egészének vagy egy részének fizetését. Ennek köszönhetően fordulhat elő az, hogy habár fizetésképtelenek vagyunk, a biztosítási szerződésben meghatározott időre vonatkozóan a biztosító fizeti a havi részleteket, így nem következik be hitelmulasztás, ezáltal pedig nem kerülhetünk fel a BAR listára sem.

A hitelfedezeti biztosítás a következő események bekövetkezése esetén mentesíthet a havi törlesztőrészletek megfizetése alól:

  • haláleset
  • munkanélküliség
  • keresőképtelenség
  • rokkantság
  • tartós betegség, ami befolyásolja a keresőképességet

A hitelfedezeti biztosítás központi eleme a biztosítási szerződés, amely meghatározza, hogy pontosan milyen események bekövetkezése esetén, a törlesztőrészletet mekkora hányadát, milyen hosszú időn keresztül fizeti a biztosító. A hitelfedezeti biztosításért cserébe havi biztosítási díjat kell fizetni, melynek összege jellemzően a törlesztőrészlet vagy a fennálló tőketartozás meghatározott %-ában van megadva.

Hitelfedezeti biztosítást jellemzően kizárólag a hitelszerződéssel egyidejűleg lehet megkötni, futamideje alatt bármikor felmondható. A hitel futamideje alatt viszont sajnos nem tudsz biztosítást kötni, így anyagi problémák esetén a hitelfedezeti biztosítás kizárólag akkor mentesíthet a törlesztőrészletek megfizetése alól, ha az adott hitelhez még a szerződés megkötésével egyidőben igényelted azt.

2. Csoportos személybiztosítás

 

hitelfedezeti biztosítás hátránya, hogy a hitel futamideje alatt nem igényelhető. Van azonban egy olyan termék, amely a hitel futamideje során is igénybe vehetsz. Ez pedig az NN-Bank360 csoportos személybiztosítás konstrukciója, amely tartós keresőképtelenség vagy munkanélküliség, illetve súlyos egészségkárosodás esetén nyújthat segítséget a kieső jövedelem pótlásában vagy akár váratlan tragédia esetén a családtagjaid számára is.

A biztosítás két csomagot foglal magában: egy Életbiztosítási csomagot, amely haláleset vagy egészségkárosodás esetén szolgáltat, valamint egy Jövedelempótló csomagot, amely munkanélküliség és keresőképtelenség esetén fizet. Ezek közül bármelyiket, illetve egyszerre mindkettőt is megkötheted.

Előnye a hitelfedezeti biztosításhoz képest, hogy bármikor megköthető, a biztosítási díj összege változatlan, a biztosítási összeget közvetlenül te kapod meg, és arra használod fel, amire szeretnéd. Amennyiben fizetésképtelenség miatt szeretnénk elkerülni a BAR listát, akkor persze célszerű a biztosítási összeget a meglévő hitelek törlesztőrészleteinek fizetésére fordítani. A csoportos személybiztosítás 100%-ban online, néhány perc alatt, orvosi vizsgálat nélkül igényelheted.

3. Működj együtt aktívan a bankoddal!

Nagyon fontos, hogy amennyiben anyagi nehézségeid vannak, és nem rendelkezel biztosítással, akkor  azonnal keresd fel személyesen a hitelügyintéződet! Ne feledd, a negatív adóslistára csak akkor kerülsz fel, ha legalább 90 napja nem tettél eleget a tartozásod kifizetésének, és ennek összege eléri a mindenkori minimálbér szintjét. Ez azt jelenti, hogy probléma esetén van 3 hónapod megoldást találni. Amennyiben időben jelzed a fizetési problémád a bankod felé, akkor ők is minden tőlük telhetőt megtesznek a helyzet megoldása érdekében. Ez jelentheti a hitel átstruktúrálását, a törlesztés átütemezését, ugyanakkor ezek nagyban függenek a szerződéses feltételektől is.

Nagyon fontos, hogy a bankok megkülönböztetnek együttműködő és nem együttműködő ügyfeleket. A folyamatos együttműködés által előnyre tehetsz szert, ráadásul a számlatörténeted nyomon követése miatt a bankod sokkal jobban átlátja az anyagi helyzeted, így személyre szabott tanácsokkal is segíthet abban, hogy anyagi helyzeted mielőbb jobbra forduljon. A banknak sem érdeke, hogy ne fizesd a hiteled, így biztosan törekedni fognak veled a hatékony együttműködésre, ám ehhez neked kell megtenned az első lépést.

Mi is tudunk jópár egyszerű és hatékony spórolási tippel szolgálni számodra. Sőt, abban is tudunk segíteni, hogy hogyan szerezhetsz gyorsan plusz bevételt, ha szükséged van rá.

4. Tartsd határokon belül a bank felé fennálló tartozásodat!

 

Az előző pontban is említettük, hogy csak abban az esetben kerülsz a negatív adóslistára, ha a fennálló lejárt tartozásod meghaladja a minimálbér összegét, és ez a minimálbérösszegét meghaladó tartozás folyamatosan, több mint 90 napja fennáll. Ezek együttes teljesülése szükséges. Amennyiben csak az egyik feltétel teljesül, akkor még nem fogsz felkerülni a BAR listára.

Tehát amennyiben nem is tudod kifizetni a bank felé fennálló tartozásodat, akkor lehetőség szerint törekedj arra, hogy ennek az összege ne haladja meg a mindenkori minimálbér értékét (2021-ben nettó 111.321 Ft). Tehát, ha például folyamatosan 110.000 Ft lejárt tartozásod van a bank felé, akkor biztosan nem fogsz felkerülni a BAR listára. A másik lehetséges utat az jelenti, hogy habár a lejárt tartozásod összege meghaladja a minimálbér értékét, azonban a késedelem nem folyamatosan áll fenn, és nem haladja meg a 90 napot. Ehhez az szükséges, hogy a minimálbért meghaladó tartozásod ne álljon fenn 90 napnál hosszabb ideig.

Ezek a trükkök segíthetnek neked abban, hogy ne kerülj a BAR listára, ugyanakkor mindkét út esetén szükséges, hogy az adott korlátok betartása érdekében valamilyen szinten törleszd a hiteled. Ez a módszer kezdetben hatékony segítséget nyújt számodra a fizetési probémák kezelésében, azonban súlyos anyagi problémák esetén hosszútávon nehezen fenntarthatóvá válhat. Tudatos költekezéssel és plusz bevételekkel pedig akár képes lehetsz ezzel a lehetőséggel mindaddig fenntartani a helyzetet, amíg anyagi helyzeted nem fordul jobbra.

+1. Hitelmoratórium

A járványhelyzet miatt bevezetett hitelmoratórium kitűnő lehetőség azok számára, akik anyagi problémáik miatt nem tudják fizetni a hiteleik havi törlesztőrészletet. A moratórium hatása jól tükröződik a statisztikákban is. A járvány kitörése óta szinte alig változott a BAR listások száma. Az eddigi hírek alapján ráadásul még biztosan velünk marad egy jódarabig a törlesztési moratórium (bár változó formában). Azok számára, akik nem tudnak eleget tenni a hiteltörlesztési kötelezettségüknek, azt javasoljuk, hogy mindaddig éljenek ezzel a lehetőséggel, amíg anyagi helyzetük nem válik stabillá.

Fontos megjegyezni, hogy a moratórium 100%-osan véd a BAR lista ellen, de a moratórium alatt a bankok a kamatot ugyanúgy felszámolják, mint korábban, ami végeredményben a teljes visszafizetendő összeg emelkedését okozza. Tehát kizárólag addig maradjunk a moratóriumban, amíg önállóan képesek nem leszünk hitelünk szerződés szerinti teljesítésére, különben csak a fennálló adósságunk mértékét növeljük teljesen feleslegesen.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Megérkezett minden idők legolcsóbb lakáshitele! Ne maradj le Te sem!

Kíváncsi vagy, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz? Itt a válasz!

Nyugdíjasként személyi kölcsön

10.000.000 Ft személyi hitel BAR listásként

Hitelfelvétel táppénz mellett

Így találhatod meg a legkedvezőbb lakásbiztosítást!